Lige nu derude

Vinter

Nu er det vinter i Danmark og dagene er kortere end natten. Efter vintersolhverv d. 21. december, begynder det dog allerede at lysne. Dagens længde bliver f.eks. i løbet af januar måned 1½ time længere.

Småfugle som blåmejser, musvitter og halemejser bevæger sig ofte rundt i små flokke. På den måde er der mange øjne til både at finde føde, men måske endnu mere vigtigt, til at holde øje med fare. En anden fordel kan også være, at det kan forvirre evt. rovdyr, når mange byttedyr finder sammen - rovdyret kan have svært ved at udvælge sig et enkelt individ. Man kan opleve den slags flokke, der også kaldes ”mejsetog”, hjemme i haven, eller på en gåtur i vinterskoven.

Allerede i januar og februar begynder rævene at parre sig. Måske kan man høre de korte glam efterfulgt af et længere glam, som dyrene udstøder i deres parringssæson. Ungerne fødes i slutningen af marts måned og kan i løbet af foråret nå at vokse sig store i rævegraven. Hvis man er heldig, kan man have glæde af at se de små ræveunger, når de begynder at bevæge sig ud af hulen til sommer.

 

 

Siden er sidst opdateret 11. december 2019