Lige nu derude

Efterår

 

Efteråret er forberedelsernes tid

Selv om det måske ikke synes som om at sommeren har besøgt os i år, er der ingen tvivl i kalenderen. Sommeren har nu for alvor forladt os og efteråret venter lige rundt om hjørnet. Og med efteråret begynder en ny travl tid i naturen.

Dyr og planter har fokus på at gøre sig klar til vinterens komme, og det kan gøres på mange måder. Mus og egern samler forråd, så de ikke kommer til at mangle mad, når frosten sætter ind, mens pindsvinet går i gang med det store ædegilde. Det skal nå at akkumulere et tilstrækkeligt tykt fedtlag, så det har energi nok til at gå i dvale vinteren over.

Men det er ikke alle, der vælger at blive her vinteren over. Mange af de fugle som vi ser om sommeren på stranden, i skoven og i haven, trækker mod Sydeuropa og Afrika i efteråret.
Det gælder for mange af skovens små sangfugle, for eksempel den lille løvsanger, der i disse dage forbereder sig på at rejse den lange tur til savanneområderne syd for Sahara.
Og havternen, som vi kan se ved vores kyster, har i virkeligheden kun gjort et kort stop for at yngle, og er allerede videre på vej tilbage mod Antarktis' isrand.


Tag efterårets farver med hjem i stuen

Efteråret er forberedelsernes tid, men det er også farvernes tid. Har I lyst til at bringe efteråret med jer hjem i stuen, efter en god tur i skoven, så kan I gøre det ved at tage en gren og pynte den med bær, svampe, kogler og blade i efterårets farver.

De flotte efterårsblade i røde og gule farver kan samles i kranse på ståltråd, og hænges op på grenen. Eller prøv at lime bær og mos på en fyrrekogle og straks har I en fæl skovtrold med røde øjne!
Mulighederne for at lege med efterårsskovens materialer er mange - det er kun fantasien, der sætter grænser.

Siden er sidst opdateret 6. oktober 2017